Het ontstaan van losse thee   |   Geplaatst op 26 augustus 2016   |   Door Theeje     

Het ontstaan van losse thee

China is de bakermat van de theecultuur. De geschiedenis van de losse thee gaat ver terug in de tijd. De mythische Chinese keizer Shen Nung zou de grote ontdekker van thee zijn geweest. Ruim 5000 jaar geleden viel namelijk een theeblad in een kopje heet water van de op dat moment slapende keizer van China. Toen deze wakker werd en een slok nam van zijn kopje water, bleek dit ook nog eens heerlijk te smaken. De keizer was meteen verkocht aan de smaak en geur waardoor hij de theebladeren aan het water bleef toevoegen. Op deze manier zou losse thee circa 5000 jaar geleden zijn ontstaan. Het theedrinken verspreidde zich daarna snel en niet lang na het eerste kopje thee van de keizer waren er in China talloze theeplantages te vinden.

Alle theesoorten zijn afkomstig van de groenblijvende struik Camellia Sinensis. Tegenwoordig wordt losse thee in heel veel landen met een vochtig en tropisch klimaat geteeld. De meest bekende theelanden zijn op dit moment China, Sri Lanka, India, Afrika en Japan. 

Verflensen:
​Tijdens het verflensen verliezen de theebladeren de helft van hun vocht. Dit gebeurt door de geplukte theebladeren op een rooster neer te leggen en er warme lucht overheen te blazen. Het proces hiervan neemt ongeveer 15 uur in beslag. Hierna is het theeblad soepel genoeg om te worden gerold.

​Rollen:
​Nadat de theebladeren soepel zijn geworden kunnen ze nu gerold worden. Dit gebeurt met de hand of met behulp van houten en metalen schijven. Het rollen zorgt ervoor dat de cellen in de theebladeren barsten en er sap vrijkomt. Dit met als resultaat dat de sappen in de theebladeren in contact kan komen met zuurstof. Dit is het begin van de fermentatieproces. Veel Chinese groene theesoorten worden met de hand gerold. Zwarte theesoorten worden dan weer veelal machinaal gerold.

Fermenteren:
De smaak en kleur van zwarte thee wordt bepaald door de mate van fermentatie. Want hoe langer de thee gefermenteerd is, hoe sterker de smaak thee zal zijn. Het fermentatieproces levert dus een grote bijdrage aan het karakter van de losse thee.

Niet gefermenteerd:
​Theebladeren die niet gefermenteerd zijn, worden ook wel witte thee of groene thee genoemd. Deze theesoorten zien er ook groenig uit in droge vorm en zijn qua smaak wat zachter dan zwarte theesoorten.

Drogen:
Door de temperatuur te verhogen tot circa 90 °C wordt de fermentatieproces een halt toegeroepen. Dit duurt circa 25 minuten. Ook groene, niet gefermenteerde thee ondergaat dezelfde droogproces.

Zeven:
Met behulp van speciale zeven in verschillende afmetingen worden de theebladeren op grootte gesorteerd. Hoe kleiner de theebladeren, hoe korter de losse thee moet trekken en hoe groter de theebladeren, hoe langer de losse thee moet trekken.

Na de bovengenoemde stappen wordt de losse thee verpakt en is het klaar om verkocht te worden. Bij sommige theeplantages kan losse thee ook worden gearomatiseerd door bijvoorbeeld kruiden, bloemen, specerijen of vruchten toe te voegen.

  • Het ontstaan van losse thee
  • Darjeeling Margaret's Hope
    Darjeeling Margaret's Hope
    € 3,85
  • Java Sunda
    Java Sunda
    € 1,95
  • Bai Mu Dan
    Bai Mu Dan
    € 4,75
© 2016 - 2017 Theeje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.