Het ontstaan van losse thee   |   Geplaatst door Theeje     

Het ontstaan van losse thee

China is de bakermat van de theecultuur. De geschiedenis van de losse thee gaat ver terug in de tijd. De mythische Chinese keizer Shen Nung zou de grote ontdekker van thee zijn geweest. Ruim 5000 jaar geleden viel namelijk een theeblad in een kopje heet water van de op dat moment slapende keizer van China. Toen deze wakker werd en een slok nam van zijn kopje water, bleek dit ook nog eens heerlijk te smaken. De keizer was meteen verkocht aan de smaak en geur waardoor hij de theebladeren aan het water bleef toevoegen. Op deze manier zou losse thee circa 5000 jaar geleden zijn ontstaan. Het theedrinken verspreidde zich daarna snel en niet lang na het eerste kopje thee van de keizer waren er in China talloze theeplantages te vinden.

Alle theesoorten zijn afkomstig van de groenblijvende struik Camellia Sinensis. Tegenwoordig wordt losse thee in heel veel landen met een vochtig en tropisch klimaat geteeld. De meest bekende theelanden zijn op dit moment China, Sri Lanka, India, Afrika en Japan. 

Verflensen:
​Tijdens het verflensen verliezen de theebladeren de helft van hun vocht. Dit gebeurt door de geplukte theebladeren op een rooster neer te leggen en er warme lucht overheen te blazen. Het proces hiervan neemt ongeveer 15 uur in beslag. Hierna is het theeblad soepel genoeg om te worden gerold.

​Rollen:
​Nadat de theebladeren soepel zijn geworden kunnen ze nu gerold worden. Dit gebeurt met de hand of met behulp van houten en metalen schijven. Het rollen zorgt ervoor dat de cellen in de theebladeren barsten en er sap vrijkomt. Dit met als resultaat dat de sappen in de theebladeren in contact kan komen met zuurstof. Dit is het begin van de fermentatieproces. Veel Chinese groene theesoorten worden met de hand gerold. Zwarte theesoorten worden dan weer veelal machinaal gerold.

Fermenteren:
De smaak en kleur van zwarte thee wordt bepaald door de mate van fermentatie. Want hoe langer de thee gefermenteerd is, hoe sterker de smaak thee zal zijn. Het fermentatieproces levert dus een grote bijdrage aan het karakter van de losse thee.

Niet gefermenteerd:
​Theebladeren die niet gefermenteerd zijn, worden ook wel witte thee of groene thee genoemd. Deze theesoorten zien er ook groenig uit in droge vorm en zijn qua smaak wat zachter dan zwarte theesoorten.

Drogen:
Door de temperatuur te verhogen tot circa 90 °C wordt de fermentatieproces een halt toegeroepen. Dit duurt circa 25 minuten. Ook groene, niet gefermenteerde thee ondergaat dezelfde droogproces.

Zeven:
Met behulp van speciale zeven in verschillende afmetingen worden de theebladeren op grootte gesorteerd. Hoe kleiner de theebladeren, hoe korter de losse thee moet trekken en hoe groter de theebladeren, hoe langer de losse thee moet trekken.

Na de bovengenoemde stappen wordt de losse thee verpakt en is het klaar om verkocht te worden. Bij sommige theeplantages kan losse thee ook worden gearomatiseerd door bijvoorbeeld kruiden, bloemen, specerijen of vruchten toe te voegen.

Sorteer op
 • Zwarte Thee - Darjeeling Margaret's Hope
  Zwarte Thee - Darjeeling Margaret's Hope
  € 3,95
 • Groene Thee - Java Sunda
  Groene Thee - Java Sunda
  € 2,75
 • Witte Thee - Bai Mu Dan
  Witte Thee - Bai Mu Dan
  € 5,65
 • Oolong Thee - Tie Guan Yin Premium
  Oolong Thee - Tie Guan Yin Premium
  € 4,95
© 2016 - 2024 Theeje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel