Betekenis van letters achter zwarte thee   |   Geplaatst door Theeje       

Betekenis van letters achter zwarte thee

Achter de naam van zwarte theesoorten zie je soms een afkorting staan zoals 'OP1' en 'FOP'. Dit zijn de verschillende klassen waar de losse thee wordt ingedeeld. Om de kwaliteit van losse thee aan te geven heeft men namelijk bedacht om de verschillende klassen theebladeren met letters en cijfers aan te geven. Wanneer je dus bijvoorbeeld achter de naam het cijfer 1 ziet staan, dan wordt hiermee topkwaliteit aangegeven.

Er zijn op dit moment 4 hoofdgroepen waarin losse thee wordt ingedeeld:

1 - Hele theebladeren
​2 - Gebroken theebladeren
3 - Fannings
​4 - Dust

Tijdens het plukken van de theebladeren wordt gekeken hoe hoog de theebladeren hebben gezeten. Hoe hoger de theebladeren in de plant zijn, des te beter is de kwaliteit van de theebladeren. Om de allerbeste kwaliteit te verkrijgen wordt bijvoorbeeld alleen de twee bovenste blaadjes en de bladknop geplukt. Om het allemaal wat makkelijker te maken, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt.

Groen rondje.pngB ​- Broken - Als er in de afkorting een B staat, gaat het om een gebroken thee.

Groen rondje.pngF ​- Fines of Fannings - Gruisthee of stofthee. Vaak wordt dit gebruikt voor het maken van thee in theezakjes.

Groen rondje.pngP ​- Pekoe - Kortere en grovere theebladeren dan OP.

Groen rondje.pngS ​- Souchong - Grotere theebladeren die in de lengte gerold worden. Hierdoor kan er rafelige en grove stukken ontstaan.

Groen rondje.pngOP ​- Orange Pekoe - Dit zijn lange puntige theebladeren die groter zijn dan die van FOP en na het openen van de bovenste blaadjes gelijk geoogst worden.

Groen rondje.pngFOP ​- Flowery Orange Pekoe - Thee die wordt gemaakt van de twee bovenste blaadjes en van de bladknop. Hierdoor ben je verzekerd van een kwalitatief goede thee.

Groen rondje.pngGFOP ​- Golden Flowery Orange Pekoe - Dit is een FOP met zogenaamde ' gouden puntjes'. De uiteinden van de prachtige bloemknoppen.

Groen rondje.pngFTGOP ​- Finest Tippy Golden Flower Orange Pekoe - Dit is een FOP met zeer veel ' gouden puntjes'.

Groen rondje.pngSFTGFOP ​- Special Finest Tippy Golden Flower Orange Pekoe - Dit is de allerbeste kwaliteit FOP.

Groen rondje.pngFP ​- Flowery Pekoe - De theebladeren wrden tot bolletjes gerold.

Groen rondje.pngPS ​- Pekoe Souchong - Deze thee bestaat uit grovere en kortere blaadjes dan de 'P' van Pekoe.

Ook interessant om te weten is dat er geen erkende classificaties bestaat voor bijvoorbeeld Oolong thee en groene thee. Wel bestaan er beoordelingssystemen maar die verschillen dan weer per regio en van teler tot teler.

Sorteer op
 • Zwarte Thee - Vietnam OP
  Zwarte Thee - Vietnam OP
  € 3,15
 • Zwarte Thee - Assam Mangalam FTGFOP1
  Zwarte Thee - Assam Mangalam FTGFOP1
  € 5,95
 • Zwarte Thee - Ceylon OP1
  Zwarte Thee - Ceylon OP1
  € 2,85
© 2016 - 2024 Theeje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel